Jajka są jednym z najpowszechniejszych symboli kojarzonych z Wielkanocą. Wykorzystywane są do przygotowania różnorodnych potraw, zajmują ważne miejsce w koszyczku ze święconką, a pomalowane wydmuszki mogą być przepiękną dekoracją świątecznego stołu. Dlaczego jajka stały się tak ważnym symbole Wielkiej Nocy?
Źródło tradycji malowania pisanek
Zdobienie jajek to zwyczaj pochodzący aż z czasów istnienia cesarstwa rzymskiego. Już w starożytności wierzono, że jedzenie jajek sprzyja zdrowiu oraz chroni przed złem. W źródłach historycznych związanych z różnymi kulturami można odnaleźć informacje o zwyczaju jedzenia jajek i o różnych tradycjach związanych z tym produktem. Niektóre mitologie wiążą jajka ze znakiem zmartwychwstania. Malowanie jajek z czasem rozprzestrzeniło się po całym świecie. Zwyczaj ten trafił do Europy najprawdopodobniej dzięki Persom.
W Polsce archeologom udało się odnaleźć pisanki pochodzę z X wieku. Malowanie jajek początkowo nie było zwyczajem chrześcijańskim. Wywodziło się bowiem z tradycji pogańskich – pochodzących od narodów germańskich.
Dziś przygotowywanie pisanek jest zajęciem lubianym przez dzieci – często stanowi zwyczaj praktykowany przez całe rodziny. Jajka jednak pełnią też funkcję podobną do bożonarodzeniowego opłatka – przed rozpoczęciem wielkanocnego śniadania następuje moment, w którym wszyscy zasiadający do posiłku łamią się jajkiem poświęconym w Wielką Sobotę.
Symbolika jajek w tradycji chrześcijańskiej
Jajko to symbol życia i odradzania się. Tego rodzaju przesłanie wiąże się ściśle z narodzeniem Chrystusa. Właśnie dlatego jajko jest tak ważnym wielkanocnym symbolem. Stanowi centralny punkt wielu tradycyjnych potraw. Istnieje legenda mówiąca o tym, że jajka zostały przygotowane przez Marię Magdalenę i podane apostołom podczas czwartkowej ostatniej wieczerzy. Kiedy Chrystus wstał z martwych – pozostałe jajka miały przybrać barwę koloru czerwonego. Przez wiele lat pisanki malowano właśnie na czerwono. Jajka obecnie kojarzone są też z płodnością, a w sklepach można znaleźć nie tylko tradycyjne jaja, ale też te wykonane z czekolady oraz cukru.
Najpopularniejsze potrawy przyrządzane z wykorzystaniem jajek
Na stole wielkanocnym można znaleźć wiele potraw, których głównym składnikiem są właśnie jajka. Najczęściej przygotowuje się:
- sałatkę warzywną z jajkiem;
- gotowane jajka – zarówno na twardo, jak i na miękko;
- jajka nadziewane farszem z łososiem lub ze szczypiorkiem;
- zapiekane jajka;
- omlet lub jajecznicę;
- jajka faszerowane świeżą rzeżuchą.
Fot: Couleur from Pixabay