Post kojarzy się przede wszystkim z okresem Wielkiego Postu, który poprzedza święta Wielkanocne. Ograniczenia w postaci zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych mają być pomocne w przygotowaniu się do nadejścia Chrystusa. Czym jest post ilościowy i jakie są różnice między nim a postem jakościowym?
Po co jest post?
Wielki Post jest czasem, który ma sprzyjać refleksji i stanowić przygotowanie do przeżywania Zmartwychwstania Chrystusowego. Kościół rzymskokatolicki wyróżnia cztery rodzaje postu: jakościowy, ilościowy, ścisły oraz eucharystyczny. Każdy z nim ma nieco inny charakter i cel. W każdym przypadku jednak poszczenie ma być aktem zbliżającym człowieka do Boga, budującym relację ze stwórcą.
Post ilościowy — zasady
Post ilościowy polega głównie na ograniczeniu ilości jedzenia. Jednak jakie są jego szczegółowe zasady?
- Dozwolony jest tylko jeden posiłek do syta w ciągu dnia;
- Można zjeść śniadanie i kolację, jednak nie mogą być one obfite. Należy skomponować posiłki ze skromnych składników;
- Można jeść zarówno mięso, jak i ryby;
- Niektóre osoby nie są zobowiązane do zachowania postu ilościowego. Są to przede wszystkim dzieci, osoby starsze, chore, a także te, które otrzymały dyspensę.
Post ilościowy obowiązuje przede wszystkim w okresie Wielkiego Postu, a dokładnie w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek. Do jego dotrzymania zobowiązane są osoby, których wiek mieści się w przedziale 18 – 60.
Post ilościowy, a jakościowy — różnice
Główną różnicą między postem ilościowym a jakościowym jest to, że w przypadku tego drugiego wykluczone jest spożywanie produktów mięsnych. Połączenie tych dwóch rodzajów postu określane jest jako post ścisły. Podczas jego obowiązywania nie można jeść mięsa (jedyny wyjątek stanowią ryby), a ilość posiłków również powinna zostać ograniczona. Post jakościowy obowiązuje wszystkich katolików w każdy piątek przez 365 dni w roku. Jest to tradycja, która silnie zakorzeniła się w polskiej kulturze. Choć w obecnych czasach następuje znaczna laicyzacja przestrzegania obyczajów tego typu, to większość wierzących i praktykujących katolików przestrzega zasad postnych — w szczególności w okresie wielkopostnym. Innym okresem sprzyjającym wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych jest adwent. Są to miesiące, w których dusza chrześcijanina powinna przygotować się na przeżywanie ważnych wydarzeń z życia Chrystusa, a odmówienie sobie pewnych przyjemności ma temu sprzyjać.
fot: pixabay