Co mówi kanon 1248?
Zgodnie z kanonem 1248 §1 obowiązek uczestnictwa we Mszy można spełnić w sam dzień świąteczny albo wieczorem dnia poprzedzającego, w dowolnym miejscu, gdzie jest sprawowana w obrządku katolickim. Przepis nie ogranicza tego do parafii zamieszkania.
Z jego brzmienia nie wynika warunek, by koniecznie użyto formularza i czytań niedzielnych. Uczestnik nie wybiera tekstów liturgicznych i nie musi ustalać ich na podstawie ślubnej dekoracji czy koloru szat.
Czy każda ceremonia ślubna jest Mszą?
Nie. Małżeństwo może być zawierane podczas Eucharystii albo poza nią. Samo wysłuchanie czytań, homilii i przysięgi nie oznacza jeszcze uczestnictwa we Mszy. Przy planowaniu weekendu warto zapytać narzeczonych lub parafię o formę celebracji.
Udział w ślubie bez Mszy nie zastępuje Eucharystii niedzielnej. Podobnie obecność wyłącznie na końcu uroczystości lub przy podpisywaniu dokumentów nie powinna być utożsamiana z uczestnictwem w całej celebracji.
Od której godziny zaczyna się wieczór?
Kodeks nie podaje w tym kanonie jednej godziny zegarowej. W lokalnych wskazaniach duszpasterskich spotyka się praktyczne doprecyzowania. Dlatego przy uroczystości przypadającej na pograniczu popołudnia i wieczoru najlepiej zapytać parafię o stosowaną interpretację.
Bezpiecznie nie zakładać, że Msza w sobotę rano albo w południe jest już Mszą spełniającą obowiązek następnego dnia. Sama bliskość wesela lub późniejszy powrót do domu nie przesuwa jej pory.
Czy mimo wszystko można pójść także w niedzielę?
Tak. Spełnienie obowiązku nie zabrania ponownego uczestnictwa w Eucharystii. Niedziela obejmuje także odpoczynek, modlitwę i czas dla bliskich, a nie tylko odpowiedź na pytanie, czy trzeba wejść do kościoła drugi raz.
Przed wyjazdem na ślub warto ustalić godzinę i formę ceremonii oraz możliwą Mszę w miejscu pobytu. To prostsze niż rozstrzyganie wątpliwości dopiero w drodze powrotnej.




Komentarze